LÀM CHỦ CHÍNH MÌNH

344
1635

Những chồi non nảy lộc thành lá xanh, rồi lại đổi màu trước khi rơi rụng, ánh sáng từng thời khắc cũng đổi thay và suy nghĩ cũng theo dòng chảy vô thường miên viễn. Kể từ khoảnh khắc chào đờichúng ta liên tục già đi theo mỗi phút giây nhịp thở. Và cũng giống như bất cứ ai, tôi không muốn già nhưng không có lựa chọn nào khác – vạn pháp đều vô thường, chẳng có gì vĩnh viễn.

Đừng vấn vương quá khứ
Và vọng tưởng tương lai
Quá khứ đã qua rồi
Ngày mai còn chưa tới
Hãy an trú nơi đây,
Ngay phút giây hiện tại
Tâm hành giả an trụ
Tĩnh lặng và tự do
Tinh tấn ngay lúc này
Đợi ngày mai quá muộn
Khi vô thường ập đến
Làm sao tránh được đây?

Bài giảng Phật Pháp

Bạn có biết khi ngồi đọc những dòng này, thế giới xung quanh ta đang liên tục đổi thay biến dịch? Những chồi non nảy lộc thành lá xanh, rồi lại đổi màu trước khi rơi rụng, ánh sáng từng thời khắc cũng đổi thay và suy nghĩ cũng theo dòng chảy vô thường miên viễn. Kể từ khoảnh khắc chào đờichúng taliên tục già đi theo mỗi phút giây nhịp thở. Và cũng giống như bất cứ ai, tôi không muốn già nhưng không có lựa chọn nào khác – vạn pháp đều vô thường, chẳng có gì vĩnh viễn. Chẳng có gì cứ nguyên xi như thế và mỗi người chúng ta cũng đang thay đổi. Ví dụ như thủa bé chúng ta nhút nhát rụt rè nhưng không có nghĩa tính cách chúng ta sẽ mãi như vậy. Tôi của ngày hôm nay không còn là “tôi” của ngày hôm qua và cũng không phải là “tôi” khi còn nhỏ, nhưng ngược lại, tôi cũng không phải là một người khác. Chúng ta vẫn sẽ là chính mình, một người luôn phát triển, trưởng thành và thay đổi trong từng phút giây, đặc biệt là khi ta cho phép mình lớn lên và thay đổi.

Khi cho phép mình thoát khỏi những giới hạn và lo lắng về thời gian, bạn sẽ trải nghiệm sự giải phóngđích thực. Và tôi biết đó là một vấn đề không nhỏ đối với những người luôn vội vã, luôn cảm thấy mỗi ngày đều quá ngắn. Chúng ta mất quá nhiều thời gian để lo lắng về những việc đã hoặc chưa làm trong cuộc đời mình và quên đi việc tận hưởng trải nghiệm đang diễn ra trong hiện tạichúng ta rượt đuổi, lo nghĩ để đạt được mục tiêu này, ước muốn nọ, lúc nào cũng đẩy mình tới những cái đích mới mà không hề nhìn lại xem mình đang ở đâu, ngay chính lúc này?

Không để ý đến thời gian nghe có vẻ như một sự lười nhác. Tất nhiên, chúng ta vẫn cần nghĩ đến tương lai để có sự chuẩn bị hợp lýThông điệp tôi muốn gửi đến các bạn là hãy biết từ bỏ những điều phù phiếm thường chiếm hết thời gian quý báu… Khi không có cả thời gian để ăn sáng hoặc ăn trưa thì cách sử dụng thời gian của bạn dường như không còn khôn ngoan nữa. Hãy kiểm tra xem mình có đang hoàn toàn tỉnh thức hay vẫn đang mải lo cho điều đã xảy ra từ hôm trước hoặc có thể xảy tới vào ngày mai?
Việc giải phóng khỏi những giới hạn của thời gian sẽ giúp bạn trở lại với hành động thiết thực. Hành động thực sự chứ không phải là nằm dài ra và chẳng làm gì cả. Bạn không chối bỏ cuộc sống mà chỉ từ bỏ những điều phù phiếm không có nhiều lợi ích ý nghĩa. Bạn có tự do để tìm kiếm những điều mình hứng thú, những điều bạn thực sự muốn làm với cuộc đời của mình. Bạn sẽ có động lực để làm việc chăm chỉ với năng lực sáng tạo mạnh mẽ hơn. Trải nghiệm quá khứ chỉ là kinh nghiệm, chỉ hiện tại mới quan trọng vì nó là nguồn gốc của tương lai. Để tương lai có hoa thơm quả ngọt thì điều ta cần là quan tâm đến hiện tại. Ngày hôm nay là tiền đề cho ngày mai tươi sáng hơn!

“Nếu ngày mai phải chết, ta vẫn còn tối nay để thấu hiểu một điều gì đó” Ngạn ngữ Tây Tạng

Nếu biết nhìn tích cực vào vô thường, bạn sẽ nhận ra chẳng có gì trên thế gian này là không thể! Mọi thứ đều đổi thay, từ khoảnh khắc trước đến khoảnh khắc sau, chẳng có điều gì cũng như không có ai là một bản thể cố định bất biến. Tính vô thường làm cho cuộc sống thú vị nhưng cũng thách thức hơn. Điều đó có nghĩa chúng ta hoàn toàn quyết định hướng đi và hành động để có cuộc sống mới đầy ý nghĩaChúng ta làm chủ cuộc đời, có quyền thay đổi cũng như trách nhiệm với số phận và hoàn cảnhcủa mình. Với nhận thức đó, bạn sẽ thấy cuộc sống hiển lộ dưới muôn vàn màu sắc, tràn đầy cơ hội của hạnh phúc và trải nghiệm. Bạn có thể loại bỏ những hỗn loạn tạp niệm, tạo cho mình một chương mới trong trang sách cuộc đời:

“Thấy nơi một hạt cát, cả thế giới Hằng sa.
Bên trong một bông hoa, cả thiên đường Tam giới
Nơi lòng tay bé nhỏ, ta trì giữ Vô biên
Thời khắc ngắn ngủi qua, là Trường tồn miên viễn
William Blake, trích bài thơ “Auguries of Innocence” (*)

Chấp nhận sự thay đổi

Tôn trọng chân lý vạn pháp vô thường sẽ giúp bạn có cái nhìn sâu sắc về cuộc đời cũng như về mối tương duyên phụ thuộc lẫn nhau của muôn loài hữu tìnhCon người thường sợ hãi e dè những biến dịch đổi thay, nhưng chúng ta không có lựa chọn nào khác. Chúng ta không thể bắt dòng sông dừng chảy, đó chính lại là điều kỳ diệu ý nghĩa của cuộc đời!

Khi nhận ra mọi thứ đều có thể thay đổi, bạn sẽ thấy thoải mái hơn rồi sau đó có thể điều chỉnh mình để thích nghi với thế giới. Bạn vẫn yêu thích bạn bè và người thân nhưng sẽ không đòi hỏi họ phải mãi như xưa, phải luôn đúng với quan điểm hoặc mong muốn của bạn. Bạn cảm thấy mình sống động và nhạy bén hơn với những đổi thay, nhưng bạn không phán xét truy đòi. Những cảm xúc tiêu cực như giận dữbắt đầu lùi lại khi bạn biết trân trọng từng khoảnh khắc thay vì phiền muộn về những gì đã qua. Bạn sẽ thấy mình không còn bám chấp khi hiểu ra bản chất vô thường của mọi xúc tình. Ngay lúc này đây, bạn chưa thể chuyển hóa xúc tình nhưng đã có thể bắt đầu kiểm soát lời nói, hành động. Bạn sẽ không nói những lời nặng nề, thô tháo, sẽ không thấy mình còn là tù nhân của xúc tình phiền não.

Như thế, bạn thầm biết không điều gì có thể khiến mình đau buồn hay vui mừng thái quá. Mọi chuyện xảy đến tự nhiên với những cảm xúc chân thật, có vui buồn nhưng được cân bằng một cách đầy tỉnh giác. Bạn cũng hiểu dù tâm có chuyển biến tích cực nhưng chặng đường ngày mai còn nhiều thử tháchchông gai. Bạn học cách buông bỏ gánh nặng lo âu để vượt qua thăng trầm cuộc đời, trải nghiệm rằng mọi đau khổ buồn vui đều vô thường, đều sẽ qua đi nếu mình biết chấp nhận và trân trọng chúng!

Trích ấn phẩm – Giác ngộ mỗi ngày by Gyalwang Drukpa

(*) Chú thích riêng của người post:

Nguyên văn tiếng Anh

To see a world in a grain of sand
And a heaven in a wild flower,
Hold infinity in the palm of your hand
And eternity in an hour

Có nhiều version dịch 4 câu đầu nhưng có  3 version này khá hay:.

(1) Trong mỗi hạt cát ta nhận ra thế giới
Trong mỗi đóa hoa ta nhìn thấy thiên đường
Trên bàn tay người chứa cõi vô biên
Một giây lát mà lại là vĩnh cửu…

(2) Thấy thế giới từ trong lòng hạt cát
Và thiên cung trong một nụ hoa đồng
Nắm vô hạn trong lòng tay của bạn
Và vĩnh hằng trong một thoáng hư không…

(3) Thấy nơi một hạt cát, cả thế giới Hằng sa.

Bên trong một bông hoa, cả thiên đường Tam giới

Nơi lòng tay bé nhỏ, ta trì giữ Vô biên

Thời khắc ngắn ngủi qua, là Trường tồn miên viễn

– Thư Viện Hoa Sen –

SHARE
Previous articleTHIỀN ĐỊNH VÀ SỨC KHỎE
Next articleAI CŨNG CẦN CÓ KHỔ ĐAU
DanKettan
Tế thế quần sanh chiếu tam thiên. Công chánh vô tư khả đạt thiên Hoạt dụng chân kinh truyền vạn thế Phật pháp vô biên hóa đại thiên.

344 COMMENTS

 1. I simply want to mention I am just very new to blogging and site-building and absolutely enjoyed this web page. Very likely I’m going to bookmark your site . You certainly come with incredible stories. Appreciate it for sharing with us your web-site.

 2. Q5QOxm I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are incredible! Thanks!

 3. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and net and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 4. I’m just having this crazy idea, I’m planning to post comic pages or strips on Blogger, since its generating revenue from Google Adsense, I might profit from this, hehe (me gloating like an alien Ferengi). Will this idea work?.

 5. I precisely needed to thank you very much all over again. I’m not certain what I would’ve made to happen without the actual tactics discussed by you regarding this topic. It actually was the frustrating concern in my opinion, but discovering your professional form you handled it made me to cry with contentment. I’m thankful for your support and as well , have high hopes you comprehend what a powerful job you happen to be carrying out instructing the others all through a web site. Most probably you have never encountered any of us.

 6. Very nice info and right to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks

 7. So pleased to possess located this submit.. Undoubtedly valuable perspective, many thanks for expression.. Excellent views you possess here.. I enjoy you showing your point of view..

 8. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 9. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

 10. Thank you for all of the work on this site. My daughter enjoys carrying out investigation and it’s really obvious why. A number of us notice all of the dynamic method you provide great guides through this web blog and in addition invigorate response from the others about this idea so our child has always been understanding a lot. Have fun with the remaining portion of the year. You’re carrying out a splendid job.

 11. A lot of thanks for all your valuable work on this blog. My aunt loves doing investigation and it’s easy to see why. Most people hear all relating to the dynamic tactic you offer important thoughts via the website and even boost contribution from other people about this article while our favorite simple princess is really understanding a lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re the one conducting a pretty cool job.

 12. You ave made some really good points there. I checked on the internet for more information about the issue and found most people will go along with your views on this website.

 13. Usually I don at read article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

 14. magnificent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don at realize this. You should proceed your writing. I am sure, you have a huge readers a base already!

 15. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 16. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 17. Im no professional, but I think you just made the best point. You obviously comprehend what youre talking about, and I can definitely get behind that. Thanks for staying so upfront and so truthful.

 18. I’ve been having issues with my Windows hosting. It has set me back quite a bit while making the next list. This is the current list that I have. I should add another list in less than a week. I’ll let you all know when the next list is ready. Thank you for your patience.

 19. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your website in my social networks!

 20. This particular blog is obviously entertaining as well as informative. I have found a lot of interesting things out of this blog. I ad love to go back every once in a while. Cheers!

 21. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 22. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too excellent. I really like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is actually a wonderful web site.

 23. Good point! Interesting article over this web. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before. I could not refrain from commenting. I’ve spent some time looking for such infos. I’ll also share it with a couple of friends interested in it. I’ve just bookmarked this website. Now with the job done, I’ll visit some online sexy cams. Thank you!! Greetings from Orlando!

 24. I discovered your website website on the search engines and appearance a number of your early posts. Continue to keep inside the excellent operate. I just now extra increase your RSS feed to my MSN News Reader. Looking for toward reading a lot more within you later on!…

 25. Undeniably believe that which youu stated. Your favorite justification appeared to
  be on the internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries thwt they just
  don’t know about.You majaged to hit the nail upon the top and aleo efined out the
  whole thing witout having side effect , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 26. Good site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

 27. This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 28. Thanks for some other fantastic post. Where else could anyone get that kind of information in such an ideal manner of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the look for such info.

 29. Paykasa, 16 haneli pin kodundan oluşan, daha önce çok yaygın olarak kullanılan bir ön ödemeli kart türüne benzeyen, içerisinde euro bakiyesi olan bir ön ödemeli sanal karttır. İçerisindeki bakiyeler özel olarak üretilemediği için standart kart bakiyeleri 10, 20, 50, 100, 150, 250 tek kart bakiyesi olarak satılmaktadırlar. Tek kullanımlık bir kart olan paykasa kart, kullanılan sitede kartın bakiyesini girmenize gerek kalmadan sadece 16 haneli tek kullanımlık koduyla işlem yapmanıza olanak sağlamaktadır.

 30. Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish amazing. Excellent job!

 31. Somebody essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish amazing. Fantastic job!

 32. With the whole thing that seems to be building throughout this particular area, many of your viewpoints are fairly exciting. Nevertheless, I am sorry, because I do not give credence to your entire idea, all be it radical none the less. It looks to me that your comments are actually not completely rationalized and in reality you are your self not really thoroughly confident of your assertion. In any case I did appreciate looking at it.

 33. I was just looking for this information for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

 34. I enjoy you because of all your valuable work on this blog. Debby takes pleasure in carrying out investigation and it is simple to grasp why. Many of us notice all relating to the powerful ways you offer both interesting and useful suggestions via the web site and therefore invigorate response from other individuals about this situation and our simple princess is certainly understanding a lot. Take pleasure in the rest of the year. Your conducting a remarkable job.

 35. Thank you, I’ve just been searching for information approximately this topic for a long time and yours is the greatest I’ve came upon till now. However, what in regards to the conclusion? Are you sure concerning the supply?

 36. I am only writing to make you be aware of what a fabulous encounter my friend’s girl encountered viewing your webblog. She came to understand too many issues, not to mention what it is like to have a very effective coaching spirit to make the rest just learn about some tortuous subject areas. You actually exceeded our own expectations. I appreciate you for displaying the important, trusted, edifying and even easy thoughts on that topic to Julie.

 37. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this information So i am happy to show that I’ve a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much unquestionably will make certain to do not fail to remember this web site and give it a glance on a constant basis.

 38. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 39. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 40. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never foynd any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In myy opinion, if all webmasters and bloggers made
  good content as youu did, the web will be much more useful than ever before.

 41. I think this is one of the most important info for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 42. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is fantastic blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 43. Heya! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 44. I do agree with all the concepts you have introduced on your post. They are very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for newbies. May you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

 45. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 46. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

 47. What i don’t realize is if truth be told how you are not actually a lot more neatly-liked than you may be now. You’re very intelligent. You know therefore significantly on the subject of this matter, produced me personally believe it from a lot of numerous angles. Its like women and men are not involved until it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. Always deal with it up!

 48. Hey there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 49. Considerably, the post is really the greatest on this worthy topic. I agree with your conclusions and also can eagerly look forward to your future updates. Simply just saying thanks definitely will not simply just be enough, for the fantasti c clarity in your writing. I will right away grab your rss feed to stay abreast of any kind of updates. Genuine work and also much success in your business dealings!

 50. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to search out any individual with some authentic thoughts on this subject. realy thanks for starting this up. this web site is one thing that’s wanted on the internet, someone with a bit originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

 51. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

 52. What your stating is entirely genuine. I know that everyone ought to say the identical issue, but I just think that you location it in a way that every particular person can fully grasp. I also adore the photographs you arranged in right here. They suit so effectively with what youre making an try to say. Im certain youll attain so several men and women with what youve acquired to say.

 53. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

 54. Hey there I am so excited I found your blog, I really found you by error, while I was researching on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent job.

 55. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We ave ever arrive across on this subject. Actually Excellent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 56. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

 57. An fascinating dialogue is value comment. I believe that you should write extra on this subject, it won’t be a taboo subject but generally individuals are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 58. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 59. Hi, Neat post. There’s a problem together with your web site in internet explorer, would test this… IE still is the market chief and a big portion of other people will pass over your excellent writing because of this problem.

 60. I and also my friends happened to be looking through the best techniques on the blog and so all of the sudden I got a terrible suspicion I never thanked the web blog owner for those tips. Most of the people were definitely as a consequence joyful to learn them and now have definitely been loving these things. Thanks for getting really kind and then for deciding upon this sort of remarkable guides millions of individuals are really needing to be aware of. My very own sincere apologies for not saying thanks to you sooner.

 61. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 62. Thank you for another excellent post. The place else could anyone get that type of info in such an ideal method of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the search for such info.

 63. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 64. Cool! Interesting tips over this web. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before. I couldn’t refrain from commenting. I ‘ve spent some hours trying to find such informations. I will also share it with some friends interested in it. I have just bookmarked this website. Now with the search done, I going to find some live homo cams. Thank you!! Greetings from Los Angeles!

 65. I am not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 66. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So good to search out any individual with some unique ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that is wanted on the internet, somebody with just a little originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

 67. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

 68. My spouse and I totally like your blog and find a lot of your articles to be precisely what I am interested in. Do you offer people to write material for you? I wouldn’t mind composing an article relating to luck patcher apk or on some of the things you write about on this site. Awesome information site!

 69. seo uzmanı olarak şirketimiz php seo hizmeti vermektedir günümüz ortamında site sahiplerinin php bilgisi nekadar iyi olsada php seo metotları arama motorlarında optimize edilmesi gereken hususlardan bir tanesi web siteniz nekadar iyi olsada arama motorlarına duyarlı olmasına özen gösterin. php seo uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz sitenizi aramotorlarına duyarlı hale geçirelim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here